About

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου» (ΣΦΣ) είναι αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με έδρα την Αθήνα. Τα μέλη του καλύπτουν όλη την κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση και έχουν, ως κοινό στοιχείο, την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τον σιδηρόδρομο και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ), διότι αυτά συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητα της ζωής των πολιτών, στην εθνική οικονομία και στην αισθητική.

Ο ΣΦΣ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο πού εκλέγεται από τα μέλη του. Μέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας ή αλλοδαπός που αποδέχεται τους σκοπούς του, έτσι όπως περιγράφονται στο καταστατικό.

Ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου» στεγάζεται σε οίκημα που του παραχωρήθηκε ευγενώς από τον ΟΣΕ Α.Ε. και βρίσκεται στον χώρο του « Σιδηροδρομικού Μουσείου » (Λιοσίων 301) όπου, εκτός από τα γραφεία και το εντευκτήριο του συλλόγου, υπάρχουν και χώροι για ποικίλης μορφής εκδηλώσεις ( εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, προβολές , κ.λ.π.) . Το εντευκτήριο του συλλόγου είναι ανοικτό για τα μέλη και τους φίλους του ΣΦΣ κάθε Τετάρτη, 18.30 έως 22.30 .

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΦΣ

Ο σιδηρόδρομος και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς είναι τα οικολογικότερα,ασφαλέστερα, οικονομικότερα και, κυρίως, τα φιλικότερα στον άνθρωπο μέσα μεταφοράς, ταυτόχρονα δε είναι και φορείς τεχνολογικών , κοινωνικών , ιστορικών και αισθητικών επιτευγμάτων και αναμνήσεων. Για τον λόγο αυτό, στα πλαίσια των σκοπών του και με σύνθημα του οτι « Με τον σιδηρόδρομο ταξιδεύεις , δεν μεταφέρεσαι» ο ΣΦΣ:

Καταβάλλει προσπάθειες για την επέκταση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μέσων σταθερής τροχιάς στη χώρα μας, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και απόψεις, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια , ημερίδες κ.λ.π., δίνοντας διαλέξεις και συνεντεύξεις, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και πραγματοποιώντας παρεμβάσεις, παραστάσεις και κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών.

Προβάλλει και αναδεικνύει τα μέσα σταθερής τροχιάς στο ευρύτερο κοινό με δημοσιεύσεις και κάθε είδους πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (εκθέσεις , ξεναγήσεις, προβολές , εορτασμό επετείων, κ.λπ.) .

Καταγράφει, αποτυπώνει και διατηρεί σε κατάλληλα αρχεία και με σκοπό την διάσωση και προβολή τους την ιστορία των μέσων σταθερής τροχιάς στην Ελλάδα, αλλά και το παλαιό τροχαίο υλικό και τις εγκαταστάσεις των μέσων αυτών, τα οποία κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική βιομηχανική αρχαιολογία και αρχιτεκτονική και τηρούμε και πλούσιο Αρχείο.

Υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, μελών μας ή τρίτων, που στοχεύει είτε στην λειτουργική αποκατάσταση ή επισκευή, ως «μουσειακών», κινητηρίων μονάδων, οχημάτων και άλλου σιδηροδρομικού υλικού, είτε στην διάσωση τμημάτων του δικτύου που βρίσκονται εκτός εκμετάλλευσης. Απώτερος σκοπός η καθιέρωση και στην χώρα μας μουσειακών, τουριστικών δρομολογίων.

Προβάλλει και προωθεί τον σιδηροδρομικό μοντελισμό, την σιδηροδρομική φωτογραφία και την γενικότερη σιδηροδρομική αισθητική η οποία διεισδύει και επηρεάζει όλες τις πολιτιστικές εκφάνσεις, όπως την λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική , τον κινηματογράφο, κλπ

Εκδίδει, ανά εξάμηνο, την «ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΑ» το μοναδικό στην Ελλάδα σιδηροδρομικό περιοδικό, με ευρεία σιδηροδρομική αρθρογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συνεργάζεται με ομοειδείς φορείς ανά την Ελλάδα και διατηρεί επαφές με ανάλογες κινήσεις ή φορείς του εξωτερικού για την προώθηση των παραπάνω σκοπών.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το 1983 ιδρύεται ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΑ

Το 1986 το πρώτο τεύχος του περιοδικού σιδηροτροχιά εκδίδεται από τα μέλη του συλλόγου

ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΛΟΣ – ΜΗΛΙΕΣ ΜΕ ΑΤΜΗΛΑΤΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

Το 1987 ο ΣΦΣ πραγματοποιεί εκδρομή στην οποία καλύπτεται ολόκληρη διαδρομή μεταξύ Βόλου και Μηλιών στο Ν. Μαγνησίας

ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΑΤΜΗΛΑΤΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

Το 1990 πραγματοποιείται εκδρομή με την ατμομηχανή Δα7108 επικεφαλής

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το 1992 και έπειτα από ακτιβιστικές παρεμβάσεις του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου, λειτουργεί και πάλι η σιδηροδρομική σύνδεση Κορίνθου – Λουτρακίου. Στο Λουτράκι και με τη συνεργασία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ TILTING ΤΡΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 1993 πραγματοποιείται ημερίδα με συμμετέχουσες τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού και με τη συμμετοχή του συλλόγου να έχει ρόλο ρυθμιστή της εκδήλωσης για την παρουσίαση της τεχνολογίας tilting σε τρένα υψηλών ταχυτήτων.

ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ DE DIETRICH

To 1994 πραγματοποιείται εκδρομή του γύρου της πελοποννήσου με αυτοκινητάμαξα τύπου De Dietrich. Την εκδρομή συνόδευσε εκδήλωση στο Ναύπλιο όπου συνδιοργανώθηκε με μέλη της λέσχης ΦΙΛΠΑ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το 1994 παραχωρείται από τον ΟΣΕ και εγκαινιάζεται ο χώρος που στεγάζεται μέχρι και σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου.

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ»

Το 1997 εκδίδεται το πρώτο συλλογικό έργο των μελών του συλλόγου για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το 1997 πραγματοποιείται εκδήλωση για το τραμ στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Υ.Μ.Ε.

Το 2000 ο σύλλογος συμμετέχει σε εκδήλωση για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία εκπροσώπων του ΟΣΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

Το 2005, συμμετέχουμε σε εκδήλωση της UNESCO η οποία αφορά τον Σιδηρόδρομο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»

Το 2007, o Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου ψηφιοποιεί ολόκληρο το αρχείο του, μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου με πνεύμα ανανέωσης, ανανεώνει ριζικά την ηλεκτρονική του παρουσία, με νέα ιστοσελίδα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου εκλέγεται από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Για το 2020, το συμβούλιο απαρτίζεται από τους