Ο ΣΦΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Ο ΣΦΣ  και το  Πρόγραμμα  «Κοινωνία της Πληροφορίας»

 

Όπως γνωρίζετε, το 2005 , μετά από την υποβολή τεκμηριωμένου φακέλου και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, ο ΣΦΣ εντάχθηκε στο Κοινοτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», που χρηματοδοτεί πλήρως Μουσεία, Ιδρύματα, φορείς κλπ για την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης, ψηφιοποιήσης και διάδοσης του αρχειακού τους υλικού. Το πρόγραμμα ήταν 3 ετούς διάρκειας, στα πλαίσια του δε ο σύλλογος συγκέντρωσε, ταξινόμησε και ψηφιοποίησε το αρχείο του και μικρό μέρος του αρχείου  του ΟΣΕ, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια εύχρηστη διαδικτυακή πύλη με πλούσιο σιδηροδρομικό περιεχόμενο (φωτογραφίες, σχέδια, έγγραφα, γραμμολογίες, ενημερωτικά κείμενα κλπ).

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2008, και εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις Βρυξέλλες, τόσο απο την τεχνική όσο και από την απολογιστική / οικονομική του πλευρά, χωρίς πρόβλημα. Ενω όμως η  διαδικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε από αυτό ήταν αναρτημένη για  5 χρόνια με ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε όλους τους χρήστες, ξαφνικά έπαψε να λειτουργεί, χωρίς να ευθύνεται ο σύλλογος για αυτό. Αμέσως ο ΣΦΣ προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα ζητώντας εξηγήσεις, αλλά και βοήθεια από την ανάδοχο εταιρία η οποία είχε-κατόπιν διαγωνισμού- αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες: επί πολλούς μήνες, η συγκεκριμένη εταιρία οχι μόνον αρνιόταν, επι της ουσίας, να παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αλλά –εμμέσως πλην σαφώς –ζήτησε επι πλέον χρηματοδότηση για να αναρτήσει και παλι στο διαδίκτυο την διαδικτυακή πύλη που αυτή κατασκεύασε. Και ενω από πλευράς ΣΦΣ οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζονταν, πληροφορηθήκαμε οτι η εταιρία έκλεισε, διακόπτωντας την δραστηριότητα της στην Ελλάδα.

Η «εξαφάνιση» της διαδικτυακής πύλης του ΣΦΣ, προκάλεσε, όπως αναμενόταν, τις εύλογες διαμαρτυρίες των μελών και των φίλων του συλλόγου, αλλά, ταυτόχρονα, έγινε και αφορμή να δεχτεί ο ΣΦΣ, και κάποιοι από εμάς προσωπικά, σειρά ύβρεων, συκοφαντιών, ψευδών κατηγοριών  και άλλων παρόμοιων λεκτικών κλπ επιθέσεων, οι οποίες δεν είχαν, βεβάιως, καμία απολύτως σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Τελικά ο ΣΦΣ αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ιδιώτες, αλλά και σε άλλη εταιρεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα: όπως διαπιστώθηκε, το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης, το πρόγραμμα ταξινόμησης του υλικού κλπ. δεν ήταν τα πλέον ενδεδειγμένα για τον σκοπό αυτό, κάτι το οποίο, βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος. Κατόπιν αυτού, υπήρξαν πολύ μεγάλες δυσκολίες και χρονοβόρες διαδικασίες τόσο στην ανάκτηση του ψηφιοποιημένου αρχείου, όσο και στην εκ νέου ανάρτηση της διαδικτυακής πύλης, δυσκολίες πού ξεπεράστηκαν μετά από 2 σχεδόν χρόνια και μόνο ύστερα από περίπλοκες, λεπτές και επίπονες προσπάθεις, αλλά και με πρόσθετη επιβάρυνση  για τον σύλλογο.Τελικά, χάρη στην εμπειρία των φίλων και συνεργατών Γιώργου Κανάρη και Νίκου Χαρίτου, καταφέραμε και ανακτήσαμε ολόκληρη την βάση δεδομένων με το ψηφιοποιηθέν αρχειακό υλικό του ΣΦΣ.

Ως επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών, ο ΣΦΣ με μεγάλη ικανοποίηση ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του οτι η διαδικτυακή μας πύλη ΚτΕ έχει ήδη αναρτηθεί στην καινούργια ιστοσελίδα μας έτσι όπως ακριβώς είχε υλοποιηθεί από το 3 ετές πρόγραμμα 2005-2008 .Η πύλη αυτή έχει ήδη αναρτηθεί ως σύνδεσμος (link) και είναι, πλέον, ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους όσους επιθυμούν να την εξερευνήσουν.

Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ο ΣΦΣ θα συνεχίσει να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε να διορθωθούν κάποια μικρά λάθη ή αστοχίες που διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων και για τα οποία δεν ευθύνεται ο σύλλογος. Στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε τους επισκέπτες της διαδικτυακής πύλης ΚτΕ, εφ’ όσον διαπιστώσουν  τυχόν λάθη, να μας ενημερώσουν προκειμένου αυτά να διορθωθούν.

Πέραν τούτου, είμαστε βέβαιοι πως το πλούσιο σιδηροδρομικό υλικό που περιλαμβάνεται στην πύλη αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διεύρυνση των γνώσεων όσων επιθυμούν να συγκεντρώσουν αξιόπιστη και έγκυρη πληροφόρηση για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και τα άλλα μέσα σταθερής τροχίας. Αυτός ακριβώς, άλλωστε, ειναι και ο στόχος της υλοποίησης του μεγάλου αυτού προγράμματος, πρόγραμμα που, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε, ο ΣΦΣ οχι μόνο κατάφερε να υλοποιήσει  με επιτυχία, αλλά και να το ανακτήσει μετά την «εξαφάνιση» του από το διαδίκτυο. Αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και, ταυτόχρονα, δίνει την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που έσπευσαν να λασπολογήσουν τον σύλλογο .

 

——————————————-

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *